Върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс

...
Върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс
Коментари Харесай

US генерал с ключова новина за НАТО в България

Върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс предложи на съдружниците да се разположат повече сили на Алианса в България и Румъния. Това оповестява списание Дер Шпигел, представено от ТАСС.

Уолтърс ръководи американските военни сили на континента и е най-висшият американски военачалник в района.

Той иска разширяването на присъствието на Алианса в България и Румъния с причините, че това ще е в отговор на струпването на съветски войски покрай границите на Украйна. 

Според немското издание, генералът е направил предлагането си по време на секретна видеоконферентна връзка с присъединяване на представители на страните – сътрудници в алианса.

Той е призовал за разширение на наличието на НАТО в България и Румъния, както това е станало по-рано в Полша и балтийските страни, като част от задачата за засилено предно наличие.

Според Уолтърс, увеличението на контингента би било сигнал за Москва, че НАТО не има намерение да следи дейностите на Руската федерация покрай границите на Украйна без да предприеме никакви ограничения.

Според него това не съставлява провокация, а е належащо презастраховане.

Генералът е уверил съдружниците, че Алиансът има намерение да продължи да се придържа към основополагащия контракт на отношенията  Русия-НАТО.

Тоза означавало, че войските няма да бъдат ситуирани непрекъснато, а се предвижда тяхна ротация.

Официално алиансът не е удостоверил полемиката за разширението на задачата.

По думите му, получени от дипломатически източници, тематиката обаче ще бъде разисквана на идната среща на министрите на защитата на НАТО.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР